Göthe Salamander felkérését, hogy írjak előszót a Legendás Álltok és Megfigyelésük jelen alkalmi kiadásához, nagy megtiszteltetésnek érzem, és örömmel teszek eleget neki. Salamander kitűnő műve megjelenése óta hivatalos tankönyv a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában, és jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy tanulóink évről évre kiválóan szerepelnek a legendáslények gondozása vizsgáin. Ne higgyük azonban, hogy ez a munka csupán iskolai használatra készült. Minden valamire való mágusháztartásban megtalálható a Legendás állatok egy olyan példánya, mely nemzedékek ujja nyomát hordozza gyűrött lapjain, jelezve, hogy tulajdonosai benne kerestek bölcs tanácsot, ha nem tudták  hogyan irtsák ki a kertet ellepő turkát, miként értelmezzék a z augurey bús énekét, vagy hogyan szoktassák le róla kedvenc puffskeinjüket, hogy a WC-kagylóból igyon.

Ezen alkalmi kiadás mindazonáltal a varázslótársadalom művelésénél is nemesebb céllal lát napvilágot. A nagy múltú Obskurus kiadó, alapítása óta most először, arra vállalkozik, hogy egy kiadványát muglik számára is hozzáférhetővé teszi.

A Comic Relief elévülhetetlen érdemeket szerzett az emberi szenvedés egyes legrosszabb fajtái ellen vívott harcban- a mugli világban ez közismert tényt, de nem titok varázslótársaim előtt sem, akikhez ezúton kívánok szólni. Fogadjuk el, hogy nem csak mi ismerjük a nevetés gyógyító erejét, hanem a muglik is tisztában vannak vele. Ki is használják ezt az áldást, méghozzá igen ötletes módon: segítségével adományokat gyűjtenek, s azokat emberéletek megmentésére, jobbítására fordítják- olyan varázslatot hajtva végre, amelyre valamennyien büszkék lehetnénk. 1985 óta Comic Reliefhez 174 millió font (34 millió 872 galleon, 14 sarló és 7 knút) folyt be. Mostantól varázslótársadalomnak is lehetősége nyílik rá, hogy segítse vállalkozásában a Comic Reliefet. A kötetet, melyet az olvasó kezében tart, a Legendás állatok és megfigyelésük Harry Potter tulajdonában lévő példányának hasonmását, Harry és barátai tanulságos széljegyzetei egészítik ki. Harry ugyancsak némi vonakodás után adta hozzájárulását könyve úgynevezett reprintjének elkészítéséhez, de barátaink a Comic Reliefnél úgy vélik, az apró személyes adalékok még szórakoztatóbb olvasmánnyá teszik a kötetet. Göthe Salamander úrnak, aki már rég beletörődött abba, hogy remekművének példányait szorgos kezek könyörtelenül kidekorálják, szinten nem volt ellenvetése.

A Legendás állatok jelen kiadása Czikornyai és Patzában és a mugli könyvesboltokban egyaránt megvásárolható. Pénzbeli adományaikat a mágusok a Gringotts varázslóbankban fizethetik be (Ampókot keressék).

Nem maradt más hátra,mint figyelmeztetnem azokat, akik e sorokat olvassák, de nem vásárolták meg, hogy a köteten tolvajátok ül. Egyúttal szeretném kihasználni az alkalmat és megnyugtatni a mugli vásárlókat: a könyv oldalain bemutatott érdekes lények a képzelet szülöttei, így nem jelentenek semmiféle veszélyt. A varázsló olvasónak csak annyit mondok: Draco dormiens nunquam tittllandus.

 

Albus  Dumbledore

Forrás: "Legendás állatok és megfigyelésük" című kiskönyv

 

 

A MÁGIAÜGYI MINISZTÉRIUM ÁLTAL MEGHATÁROZOTT OSZTÁLYOK


  • XXXXX - bizonyítottan varázslót ö
Oldalmenü
Naptár
Diavetítő
Szavazás
Ki legyen a háttér?
Emma
Daniel
Rupert
Hárman
Bonny