Alohomora : zárnyitó varázsige. A varázstalanul, kulccsal lezárt ajtókat lehet vele kinyitni. ("aloha" hawaii, viszlát + "mora" L. obstacle)

Aszálybűbáj : pocsolyák, kisebb tavak elpárologtatására szolgáló bűbáj. Nagyobb vízfelületen hatása elenyésző.

Buborékfej-bűbáj : lehetővé teszi a víz alatti légzést a varázsló számára. A mágus feje körül egy láthatatlan levegő-buborék  képződik, mely tartósan megvédi a varázslót a különféle gázoktól, folyadékoktól, így nyugodtan lélegezhet.

Baziteo : más néven a bazibumm bűbáj. A célpont méretét drasztikusan megnöveli. Tárgyakon és állatokon is alkalmazható.

Bájolgás bűbáj : a bűbáj célpontja rövid időre szerelmes lesz a varázslóba.

Capitulatus : lefegyverző bűbáj, mely igen hatásos az ellenfél pálcájának, vagy bármilyen más, a kezében lévő tárgynak az elvételére. A pálcamozdulat egy kis U-betűt formáz, a mozdulat végén a pálca hegye az ellenfélre mutat. A Protego pajzsvarázslat hatástalanítja.

Colloportus : elszigeteli az ajtókat és más zárakat. Kioltja az Alohomora nevű varázslatot. Az így lepáncélozott ajtókat nem lehet a zárnyitó varázslattal kinyitni, azonban egy idő után hatástalanítódik. A legkönnyebben úgy lehet megállapítani, egy ajtó páncélozva van-e, hogy valamit nekidobunk. Ha a tárgy nem koppan az ajtón, akkor az páncélozva van. ("colligo" L. összeköt + "portus" L. ajtó)

Comikulissimus : a mumusok ellen használatos varázslat. A varázslónak arra kell koncentrálnia, hogy mivel tudná nevetségessé tenni a legszörnyűbb félelme képét magára öltő mumust. Ha ez megvan, akkor a varázslat hatására a mumus felölti ezt a nevetséges formát, és mivel nem tud többé félelmet kelteni a varázslóban, elmenekül.

Csiklandozó bűbáj (Rictusempra) : Egyértelmű, nem??? :-)) ("rictus" L. vigyorgás + "sempra" L. mindig)

Episkey : sérülés-gyógyító bűbáj.

Exlukhops : kulcslyukakba gyömöszölt rágógumi kiszedésére alkalmas bűbáj.

Ferula : sebkötöző bűbáj. Súlyosabb sebeknél használatos, ahol az Episkey már nem elég. ("ferule" alternatív betűzése a "ferrule" szónak. Ang. fa nyél, fogantyú a "ferula" L. ánizs szóból)

Fidelius bűbáj : egy titkot rejthetünk el vele egy személy, a titokgazda elméjében. Igen bonyolult bűbáj. Jóformán bármilyen információ tárgyát elrejthetjük vele, úgy, hogy azt senki nem láthatja, hallhatja, vagy érzékelheti semmi módon, csak akkor, ha a titokgazda ezt elárulja valakinek. Abban az esetben a személy, akinek a tudomására hozták a titkot, az láthatja az álcázott személyt/tárgyat/helyszínt, stb. ("fidelis" L. becsületes)

Finite : rontásszüntető hatása van. Súlyosabb ártások esetén azonnal keressünk fel egy gyógyítót! ("finio" L. vége, befejez, abbahagy)

Homorphus bűbáj : vérfarkasok ellen használatos bonyolult bűbáj, mely visszaváltoztatja emberré. ("homo" Gör. ugyanaz + "morph": Ang. alakot változtatni VAGY: "homo" L. ember + "morph": Ang. alakot változtatni)

Hőhűtő bűbáj : forró tárgyak illetve tüzek hőmérsékletét csökkenti le úgy, hogy elviselhető legyen a varázsló számára az érintésük.

Invito : begyűjtő bűbáj, csak tárgyakra működik! A varázslónak erősen az adott tárgyra, illetve annak helyzetére kell összpontosítania, majd hangosan kimondania a varázsigét. Ha a varázsló nem tudja, milyen tárgyat kell magához hívnia, mert nem tudja, mi az pontosan, akkor a pálcával a tárgy pontos helyére kell mutatni/koncentrálni.

Liberacorpus : megszünteti a Levicorpus-átok hatását. A Félvér Herceg varázslata.

Locomotor : könnyebb tárgyak mozgatására való bűbáj. Az elvarázsolt tárgy a levegőbe emelkedik és lassan arra lebeg, amerre a varázsló mutatja neki. ("loco" L. egy helyről + "motionem" L. mozgás)

Lumos : a varázspálca hegyén fény gyullad. ("lumen" L. fény)

Lumos maximus : fokozza a Lumos varázsige hatását.

Lumos Olem : hirtelen felvillanó, erőteljes fény.

Mágikus vonal : varázserejű határvonalak, melyek csak bizonyos személyeket engednek átlépni rajta. Például csak bizonyos kor feletti személyeket, vagy mágiával megjelölt embereket enged át.

Mobilicorpus : mozgásra képtelen élőlények/személyek mozgatására való bűbáj. Akárcsak a locomotor bűbáj, ebben az esetben is a levegőbe emelt testet kis pálcaintésekkel kell irányítani. ("mobilis" L. mozgatható + "corpus" L. test)

Mobiliarbus : fák mozgatására szolgáló bűbáj. ("mobilis" L. mozgatható + "arbor" L. fa)

Muffliato : A Félvér Herceg által kifejlesztett bűbáj, mely megakadályozza, hogy valaki kihallgassa a varázsló halk beszélgetését egy másik személlyel.

Mugliriasztó bűbáj : Az ilyen bűbájjal kezelt épület, hely közelébe a muglik nem merészkednek, mert egy belső hang arra ösztönzi őket, hogy nem is akar arra menni.

Nox : megszünteti a Lumos varázsige hatását. ("nox" L. éjszaka)

Reparo : egyszerű tárgyak javítására szolgáló bűbáj. Egyazon tárgyon, többedszer használva hatása gyengül. ("reparare" L. javítás, helyreállítás)

Reducio : a mágikusan megnövelt méretű tárgy méretét adja vissza. ("redusen" Közép ang. fogy, kisebbít, a "reducer" régi fr. szóból, az eredetire változni vissza, a " reducere" L. vinni, vezetni szóból)

Silencio : elnémítja a célszemélyt, illetve megszünteti a Sonorus varázslat hatását. A pálcával döfni kell a célpont felé. ("silencio" L. csendben lenni)

Sonorus : a varázsló hangja a sokszorosára erősödik fel. ("sonorus" L. hangos)

Stimula : a Stupor varázsigével elkábított személyt ébreszti fel.

Suvicus : tárgyakról illetve élőlényekről párologtatja el az egyszerűbb szennyeződéseket.

Tájoló bűbáj : a pálca megmutatja az északi irányt. A pálcát a nyitott tenyérre kell helyezni, és egyszerűen utasítani kell a pálcát: tájolj!

Távtaszító bűbáj : a begyűjtő bűbáj ellentéte. A céltárgyat a varázslótól messzire röpíti.

Tergeo : szennyeződés-tisztító bűbáj.

Transportus : zsupszkulccsá változtat egy tárgyat. A zsupszkulcs készítéséhez komoly varázserő szükséges, épp ezért csak a Minisztérium szakemberei készíthetnek regisztrált zsupszkulcsokat, melyek használata így biztonságos és ellenőrizhető.

Vidító varázs : ez se szorul bővebb magyarázatra :-))

Vizualicus : láthatatlan tintával írt üzenetek felfedésére szolgál.

 

Átkok:

 

Adava Kedavra : főbenjáró átok, mely zöld fény képében jelentkezik, és azonnal megöli, akire rászórják. Nincs ellene ismert védekezési mód, csupán a színtiszta, önzetlen szeretet képes útját állni, azonban nem tudjuk, hogy varázslatként, pajzsként, vagy valami más módon gátolja meg. Mindössze egyetlen embernek sikerült eddig túlélnie, Harry Potternek. (arámi: " ???? ?? ???? " - "adhadda kedhabhra" ? szavammal pusztítok)

Bombata : robbanást idéz elő a célpont belsejében. Általában kövek, sziklák robbantására használják.

Carbunculus : az áldozat bőrén dudorok jelennek meg.

Cruciatus-átok (Crucio) : szintén főbenjáró átok, mely elviselhetetlen fájdalmat okoz annak, akire kimondják. Hosszú órákon át való alkalmazása súlyos és visszafordíthatatlan károsodást okoz a szenvedőnek. A sikeres alkalmazásához a varázslónak kívánnia, sőt élveznie kell a fájdalomokozást. A fájdalom azon a testrészen a legerősebb, ahová a pálca hegye mutat. ("crucio" L. kínzás)

Diffindo : tárgyakat repeszt meg és tör darabokra, illetve kötelek, papír, textil, vagy egyéb hétköznapi anyag elszakítására használható. Élőlényeken hatástalan. ("diffindo" L. nyílni)

Felejtés átok (Exmemoriam) : az áldozat emlékei törlődnek. Az egyik legfontosabb átok, hiszen minden felnőtt varázslónak kötelessége alkalmazni, ha lelepleződik muglik előtt. Az átok hatása attól függ, hogy a varázsló milyen mértékben kívánja eltüntetni az illető emlékeit. Ennélfogva veszélyes átok lehet, körültekintően kell alkalmazni! Használatát szigorúan szabályozza a Varázshasználati Jogszabály. Az emlékeket a kínzó Cruciatus-átok tudja visszahozni, mely sokkhatásnak veti alá a személy agyát, így annak visszatérhetnek törölt emlékei.

Gumiláb rontás : az áldozat lábai olyan hajlékonyak lesznek, mintha gumiból lennének, így akadályozva őt a mozgásban.

Gügyögés-átok : az áldozat képtelen értelmes szavakat kimondani, ez által akadályozva egy varázslat végrehajtását.

Immobilus : dermesztő átok, de a célpont végtagjai nem merevednek meg.

Imperius-átok (Imperio) : a 3. főbenjáró átokkal a varázsló vagy boszorkány rákényszerítheti az akaratát a legtöbb emberre, állatra és képes úgy irányítani, akár egy marionett-bábut. Azonban kellő akaraterővel le lehet küzdeni ezt az átkot. ("impero" L. parancsolni, kormányozni, irányítani)

Konfúziós átok : más néven zagyváló átok. Mágikus tárgyak működését módosítja.

Kötőhártyagyújtó átok : az áldozat szemében súlyos és fájdalmas gyulladást idéz elő. Sárkányokra különösen hatásos.

Levicorpus : a célszemélyt a sarkánál fogva, fejjel lefelé a levegőbe emeli. A Félvér Herceg által kifejlesztett varázsige.

Lábbilincselő átok (Locomotor mortis) : A célszemély lábait összebilincseli egy láthatatlan kötelék.

Obstructo : a hátráltató ártás. Az áldozat nem tud megmozdulni, mikor az átok eltalálja, sőt, erősebb varázslás esetében el is hajítja a célszemélyt.

Petrificus Totalus : sóbálvány átok; a karok a törzs mellett görcsbe állnak, a lábak kiegyenesednek és lemerevednek. Hatása idővel magától megszűnik. ("petrificare" L. kővé válni + "totalis" L. teljesen)

Rángófül rontás : na, mit gondoltok??? :-))

Reducto : A taroló átok. Például sűrű bozótos szétvágására való. ("redusen" Közép ang. fogy, kisebbít, a "reducer" régi fr. szóból, az eredetire változni vissza, a " reducere" L. vinni, vezetni szóból) ? ugyanaz, mint a Reducio.

Relaxo : a pálca tűzforró szikraesőt bocsát ki, mely csúnya égésnyomot hagy a célponton.

Robogó rontás : varázsseprűk megbolondítására alkalmas átok. A seprű rángatózni kezd, hogy a varázsló leessen róla.

Sectumsempra : A Félvér Herceg által kifejlesztett halálos varázsige, mely súlyos és mély vágásokat, szúrásokat ejt az áldozaton.

Stupor : kábító varázsige, mely piros fényként jelenik meg. A célpont órákra elveszti az eszméletét, de maradandó sérülést nem szenved. A Finite varázsige hatástalan a kábított áldozaton. A kábulat megszüntetésére a Stimula varázsige használ. ("stupefacio" L. érzéketlenné tenni, "stupeo" L. elkábít)

Tarantellegra : az áldozat lába megállíthatatlan rángatózásba kezd. Hatását a Finite varázsige szünteti meg. ("tarantella" olasz, a tarantula táncot járni, egy Taranto nevű olasz várostól ered + "allegro" olasz, gyorsan)

Igézések:

 

Aguamenti : víz-idéző varázslat.

Avis : hangos dörrenés kíséretében apró, csiripelő madarak röpülnek ki a pálca végéből. ("avis" L. madár)

Expecto Patronum : egy boldog emlékből, gondolatból álló patrónust (gyengébb esetben csupán egy aura-pajzsot) idéz meg, mely elriasztja a dementorokat és a lethifoldokat. A varázslat elvégzése igen nehéz, erős koncentrációt igényel, ami egy dementor jelenlétében meglehetősen problémás. Az inkarnálódott Patrónust egyszerű utasításokkal lehet irányítani, s üzenetek továbbítására is alkalmas, ha nincs postabagoly a közelben. ("expecto" L. elvár, vagy keres + "patronus" középkori L. védőszent, támogató vagy segítő)

Inferi : Holttestek megidézésére szolgáló bűbáj. A reanimált hulla az idéző varázsló parancsait követi.

Morsmorde : a Sötét Jegy megidézésére szolgáló varázslat. Az idézés elvégzése után egy zöldes színű felhő tör elő a pálca végéből, majd az égre emelkedik, ahol egy kígyónyelvű koponya alakját veszi fel. Ezt az idézést a Sötét Nagyúr találta ki, és megtanította híveinek. Csak a halálfalók ismerték ezt a varázslatot. ("mors" L. halál + "mordere" L. harapni, falni)

Orchidessis : a pálca végéből egy csokor virág röppen ki. ("Orchideae" L. az orchideák családjának neve)

Piroinitio : tűz idéző varázslat.

Priori Incantatem : megmutatja egy pálca által legutóbb használt varázslatot. A bűbáj jelképe, vagy az idézés miniatűr képe jelenik meg a pálca végén. Érdekessége, hogy ez az idézés nem a varázslatot végző pálcára hat, hanem egy másik pálcára, célpontra ható idézés.

Protego : egyszerűbb pajzsvarázslat, de erősebb változatai már fizikailag is megjelennek a varázsló előtt, például ezüstpajzs formájában. Sikeres alkalmazása esetén a legtöbb egyszerű átkot és bűbájt hatástalanítja, még a begyűjtő bűbájt is, vagy legalább csökkenti a hatásukat. Az egyszerű protego-pajzs csupán egyetlen átkot képes kioltani, azonban a megidézett pajzsok tartósan megmaradnak, egymás után több, erős átkot vagy bűbájt is képesek megállítani.

Rémdenevér-rontás : A varázsló egy csapat agresszív denevért idéz meg, amik a célpontra támadnak és összecsipkedik az arcát. Ginny Weasley varázslata.

Serpensortia : A varázsszó elhangzása és a helyes pálcamozdulat elvégzése után hangos dörrenés kíséretében egy kígyó tekeredik ki a pálca végéből. A kígyó alakja az idéző varázsló személyétől függően változik. Az idézett kígyó viselkedése eléggé kiszámíthatatlan, csak párszaszájú varázsló képes tökéletesen irányítani.

 

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő
Szavazás
Ki legyen a háttér?
Emma
Daniel
Rupert
Hárman
Bonny